o nama vijesti ona jeste ona reče ona savjetuje kontakt

Gender akcioni plan Grada Tuzla 2024 – 2027 i rodna ravnopravnost osoba s invaliditetom

Poslije deset godina, Grad Tuzla je dobio Gender akcioni plan. Je li došlo vrijeme da zaista zaživi rodna i spolna ravnopravnost? Važnost ovog pitanja nije jedina koja se nameće, jedanko važno je znati, gdje su tu žene i osobe s invaliditetom? Gdje su njihova prava i potrebe? Mogu li se pronaći u relevantnim dokumentima? Pokret žena  s invaliditetom aktivno traga za odgovorima na ova i mnoga druga pitanja, a s istim ciljem, održan je okrugli stol „Gender akcioni plan Grada Tuzla 2024 – 2027 i rodna ravnopravnost osoba s invaliditetom”.

Događaj je realizovan u okviru programa osnaživanja žena s invaliditetom od strane Informativnog centra za osobe s invaliditetom “Lotos” pod moderatorstvom Adise Kišić, službenice za odnose s javnošću. Udruženim kompetencijama, odabrane govornice su svim prisutnim  predstavile temu rodne ravnopravnosti s fokusom na žene i osobe s invaliditetom.

U svom uvodnom izlaganju predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova GV Tuzla Dilista Bašić iznijela je iskustva iz učešća u izradi Gender akcionog plana, te predstavila analizu stanja ravnopravnosti spolova, rodne ravnopravnosti i prava muškaraca i žena.

Iz uloge liderice u pokretu osoba s invaliditetom dr.sci. Zumreta Galijašević – Baluković otvorila je pitanja uključivanja invalidnosti u rodne akcije i razvojne programe fokusirajući se na važnost prepoznavanja potreba žena i osoba s invaliditetom za osvarivanje različitih rodnih uloga u porodici i društvu. Naglašena je važnost rada sa reprezentativnim organizacijama, kako bi žene i osobe s invaliditetom bile prepoznate u rodnoj analizi,  monitoringu rezultata i rodno osjetljivom budžetiranju u Gender akcionim planovima i drugim strateškim dokumentima.

Diskusija svih učesnica i učesnika okruglog stola, predstavnika i predstavnica institucija i nevladninog sektora,  potvrdila je i dalje prisutnu neravnopravnost osoba, a posebno žena s invaliditetom,  ali i težnju da se zajedničkom djelovanjem ista prevaziđe i osobe s invaliditetom prepoznaju u dokumentima i praksama. U duhu ovog događaja, žene s invaliditetom nastavljaju s aktivnim radom i zalaganjem za ostvarivanje ravnopravnosti u svim sferama života.

 

Piše: Senaida Sarajlić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *